Biografi

Tre Små Kinesere | Ulf Risnes | Øystein Hegge | Truls Waagø

ØYSTEIN HEGGE

Øystein spiller piano og trekkspill i Tre Små Kinesere. Han har dress og slips på scenen. Han er kanskje litt mer anonym enn de andre to kineserne, og han er kanskje ikke den som synger mest. Men han er den med stil.

Bakgrunn

Øystein er som nevnt pianist, og har som relevant utdannelse musikalsk barnehage og siden pianotimer. Før Øystein ble kineser, var hans tilstedeværelse i musikermiljøet først og fremst basert på hans funksjon som organist i Betty Bohm Bang Band samt at han var medlem av styret i Trondheim Rockklubb. Det siste satte ham naturlig nok i kontakt med mange musikere, og Øystein ble kjent med Baard da han spilte i Skjønn Forening sammen med trommis John Ivar Bye som tidligere hadde spilt sammen med Øystein. Slik sett ble Øystein på mange måter bindeleddet mellom Ulf og Baard i oppstartsfasen til Tre Små Kinesere.

Kineseren Øystein

Øystein er en mann som er med på å gi Tre Små Kinesere et særpreg. På scenen opptrer han gjerne i dress og slips, og han gjerne ta seg tid til å rette på slipset mellom sangene! Vi som overvar konserten under Trondheim Kammermusikkfestival fikk også se Øystein som servitør for de øvrige på scenen.

Selv om Øystein ikke skriver så mye selv, har han likevel en stor innflytelse på musikken. Øystein følger det intuitive og spiller melodisnutter på pianoet sitt som han synes låter fint. Dette kan danne utgangspunktet for hele sanger. Han jobber altså fra instrumentet til øret og spiller det han synes er fint.

I følge Ulf Risnes er Øystein den som har best skjulte hemmeligheter hva melodilaging angår. Dette har Ulf snakket om i et intervju:

«Øystein har null peiling på musikkteori og harmonilære. Han finnes ikke kynisk i forhold til det å lage musikk, men sitter ofte ved pianoet og finner fram til harmonirekker han syns er fine»

(Riff og Refreng)

Blant annet er det han som hadde melodiene til slagerne Agnar Mykle og Klassebildet.

Utenom Tre Små Kinesere lever Øystein visstnok et ganske så anonymt liv i Oslo der han prøver å livnære seg som grafisk designer. Blant annet har han laget cover for Farmers Market, Lynnie Treekrem, Jørun Bøgeberg, deLillos, Geir Sundstøl, Postgirobygget og også for Tre Små Kinesere. Han spiller ikke i noe annet band enn Tre Små Kinesere, og han får på denne måten lite impulser utenfra som aktiv musiker. Imidlertid hender det at han slutter seg til Frank Znort Quartet på søndager (på en klubb i Gamlebyen) der han medvirker i blåserekka på altsax. Saksofon har han blåst i før også; Første gang Ulf og Øystein spilte på samme plate, det var i 1986, på en Helter Skelter-singel som het Peyote/Hole in my pocket.

Selv om Øystein i følge Risnes er den som har utviklet seg minst siden starten av Kineserne, har han sin helt bestemte plass og rolle i bandet. Vi vil sitere Lars Saabye Christensen for å utdype dette;

«Kontrabass. Piano. Gitar. Stemmer. Ta bort én del og summen blir aldri den samme. Sånn er Tre Små Kinesere.»

(Coveret til «Hjertemedisin»)

Skrevet av Ove Rolseth og Robert Jacobsen.