Historien om Tre Små Kinesere

At tre så forskjellige karer som Øystein, Baard og Ulf til sammen skulle utgjøre en enhet må tilskrives det faktum at tilfeldighetene er deres venner.

Ulf begynte sin musikerkarriere på slutten av 70-tallet som selvoppnevnt sjef i det GuRGLES!, en samling notoriske dagdrivere og oppviglere fra Munkvoll i Trondheim. Hver mandagskveld møttes de på Ulfs gutterom for å 1)lage og spille inn en sang, 2)lage en pizza og 3)spise denne mens de ser mandagsfilmen. Denne gjengen var uskolerte på alle felt, men særlig på musikk. Ikke så overraskende da at det som er bevart av opptak fra denne tiden er svært spesiell lytting. En ting som er verdt å nevne fra denne tidlige perioden er at Sola i Dum Dum startet sin karriere med å spille på snusesker i dette «bandet». Senere skulle det vise seg at Ulf klarte å gi ut en single med det GuRGLES! mark II, nemlig Trude/Nåla Mi som kom ut på Oh Yeah! records i 1982. Utover 80 tallet klarte Ulf å bløffe seg inn som bassist i et band som etterhvert ble kalt Helter Skelter, sammen med bla Steinar Vikan, nå manager for Dum Dum. Helter Skelter gjorde det bra i enkelte miljøer i Trondheim og Oslo med sin amerikansk influerte hard-rock. En single ble det på dette bandet også, Peyote/Hole In My Pocket også den på Oh Yeah!, før kranglingen ble for slitsom og bandet ble en saga blott.

Det var på denne tiden Ulf møtte Øystein. Øystein hadde det med å komme bak scenen etter HS-konserter, svært stilig antrukket allerede da, for å viske Ulf i øret at det var han som var best til å synge i bandet. Ulf, som aldri har klart å stå imot smiger, bet seg merke i denne merkelig velkledde mannen.

Øystein var ikke helt ukjent for Ulf, da han også hadde markert seg på rockscenen i byen. Han startet med å spille ska i et Charlottenlundband som kalte seg Streit Sax, bl.a med fantastiske John Ivar Bye med på laget. Senere markerte Øystein seg i et band som hadde tid til å kalle seg Betty Bohm Bang Band, med bl.a Prepple fra DDB på bass. Øystein var et fantastisk syn bak orgelet, med flusken stadig lengre ned i øynene etter som konserten skred fram og stemningen steg. Dette bandet klarte også å gi ut en single på Oh Yeah!; When I Call You/Beauty før de brøt sammen under presset etter en oppfølger. Etter at Øystein og Ulf begge hadde kommet så langt at de hadde fått ut en single, begynte suget etter å klare en hel LP å melde seg. Ulf falt for Øysteins smiger og sa seg interessert i å prøve et samarbeid. Øysteins gode venn John Ivar Bye hadde i mellomtiden klart å flytte helt til Oslo hvor han spilte i et band som het Skjønn Forening, med bla en kar som het Baard Slagsvold som vokalist. Denne mannen hadde en bakgrunn som punker i Elverum, en rolle som ikke var helt ufarlig. Han sang i legendariske Fort & Gæli før han ble med i Skjønn Forening. Heller ikke Skjønn Forening klarte å holde sammen lenger enn til en plate, men den plata var til gjengjeld en hel LP. Øystein og Ulf viste seg etterhvert ikke å være mange nok til et helt band, og da Baard skulle flytte til Trondheim for å studere pianospill på jazzlinja på musikkonservatoriet ante Øystein at en helt unik konstellasjon kunne se dagens lys.

1988
Tidlig i 88 fikk Ulf et kort med bud om at det var et ledig spor på en samleplate som skulle gis ut i hovedstaden. Denne interessante opplysningen brakte Ulf videre til noe som etterhvert hadde blitt Bandet, bestående av ham selv på elektrisk gitar og sang, Øystein på orgel og sang, Baard på bass og sang og Knut Juel på trommer. Et krav for å bli med på plata var helt akustisk besetning og null trommer. Dermed ble stakkars Knut Pete Best.

Platens tittel var Den Akustiske Gitarliga presenterer: og var et prosjekt dratt igang av elskere av den akustiske gitar i hovedstaden, frontet av Lars Bjerkmann. Gutan fikk ordnet seg innpass i Gauldal Folkehøgskoles studio med Ask Brantenberg Cold som tekniker. Der klarte de å spille inn sitt bidrag til plata, Askeladden, samt å velge et foreløpig navn på bandet, (I konkurranse med bl.a brødrene Grimm), et navn som de beholder enda. Plata ble lansert på Sardines i Oslo den 4. mars 1988 og dette regnes som Tre Små Kineseres fødselsdato. På denne lanseringskonserten spilte 3SK Askeladden, Tvil, Øldorado og Empty Railway Station, en sang som senere skulle gjenoppstå som Gatekredibillyboogie.

Denne akustiske retningen viste seg å passe de tre helt utmerket, så de forlot det elektriske uttrykket helt. Utover våren øvde de flittig hjemme i stua hos Øystein og laget en rekke låter. Utpå sommeren fikk de æren av å spille i bursdagsselskap hos musikkjournalist Ole Jacob Hoel, som fylte 15 i hvert bein. Gutta gjorde det godt, Ulf som den eneste uten dress og Baard med gips langt oppå låret. Ryktene begynte å gå…

Den 1 oktober samme år fikk de tilbud om å spille sammen en rekke andre band på Samfundet, og under betingelse av at de fikk spille sist sa de ja. Konserten kunne ikke ha gått så værst, da hele salen sto og sang OE OE, OE OE fra en sang kalt «Kjærlighet» da bandet gikk av. En sang ingen i publikum hadde hørt før. Kineserne begynte å ane konturene av noe stort. Høsten gikk med til demo-innspillinger i egen og NRKs regi. Til sammen fikk de spilt inn en rekke sanger: Soleplassland, 365 Fri, Viktig Ærend, Interdit på UFFA med Ask som tekniker nok en gang, og Ingen Blir Igjen, Hei Verden, Eller Nå Sånt, Gatekredibillyboogie, Kamerat Pære og Kjærlighet hos NRK. Så da forespørslene begynte å komme fra plateselskapene, var 3SK vel beslått med demoer.

1989
Gjennom Ramalamas iherdige bookingbyrå spiller 3SK en rekke konserter landet over til stormende jubel. Den første egne konserten utenfor Trondheim gikk av stabelen i Volda, og responsen var så god at to damer gikk opp til hotellrommene og hentet gutta ned til ekstranummer. (Det skulle ha vært omvendt) Da de siste ekstra numrene var levert, enkelte låter var blitt spilt flere ganger, kunne gutta ta en røyk og hvil. Etter en del røyk og lite hvil kunne de konstatere at de hadde glemt å spille den eneste låta de hadde gitt ut. Dermed ble Foreningen For Husk Askeladden! høytidelig stiftet og prompte glemt igjen.

Etter å ha vurdert tilbud fra BMG, Slagerfabrikken og Sonet skriver 3SK kontrakt med Sony i juni 1989.

Innspillingen av 365 Fri i Nidaros studio med Roger Valstad som produsent begynner i september.
Single Hei Verden/Sorte Tyr.

1990
17.01: 365 FRI Produsert av Roger Valstad
– Ingen Blir Igjen
– Du E Der Væl?
– Matbit
– 365 Fri
– Da Jorda Va Flat
– Kamerat Pære
– Hei Verden
– Viktig Ærend
– Glyserinmusikk
– Salig
– Okavango
– Kjærlighet
– Sorte Tyr (kun på CD)

Ingen Blir Igjen på promosingle. EP Kjærlighet/Salig/Boots. Spiller på Spelemannsprisen. Superdupre kritikker og godt salg gjør at 3SK føler seg velkomne i den norske artistflora. Det legges ut på en lengre Norgesturne, og alt er fryd og gammen.

06 Soleplassland/Råkkenrållkontråll på single. Soleplassland turne.

Luftpalass blir innspilt i flere adskilte perioder.

1991
Nominert til Spellemann for 365 Fri – taper for Sigvart Dagsland

17.01 Kong Olav dør, Golfkrigen starter og Luftpalass produsert av Roger Valstad
– Øldorado
– Pi Err I Andre
– Bakerst I Køa
– Elpekake med Krem
– Det Som Vi Har
– Eller Nå Sånt
– Tyven
– Tvil
– Cafe Ye Ye
– Gatekredibillyboogie
– Interdit
– Luftpalass
– Ingenting

Single Øldorado/Interdit/Cafe Ye Ye/Gress
Turne med John Ivar Bye på trommer

1992
Single Bare På Film på oppdrag fra prosjektet Levende Bilder
Barn og Unge.

Vinner Spellemann for årets Popplate Luftpalass, mens Ulf er i Frankrike og skriver låter til neste plate. Han skriver hele 33 stykker, enkelte i samarbeid med Øystein, som sender en C-90 kassett med orgelimprovisasjoner med rytmekomt og to skisser som skulle vise seg å bli Store Ord og Bla Bla Ukeblad.

Single Store Ord/Utenbys/Bla Bla Ukebla´

03.09 Vær Sær Produsert av Knut Bøhn
– Blindmann
– Store Ord
– Dagen Full Av Løv
– Utenbys
– Vi Veit Det E Itj Sant
– Piknik
– Faren Min
– Badenymfe
– Berømt
– Bla Bla Ukebla´
– Bare Ta Det Rolig
– Hipp Hurra
– Skyt Sola Ned
– 1000 Mil
– Fett Flygel

Single Faren Min/Vallsetsangen. Turne med Tore Wildhauer på trommer.

1993
Demosessions Vallset, Hedmark og Åsen, Nord-Trøndelag.

1994
01.06 Klassebildet/Vinke Mannen. Petre-spilling hele sommeren.

24.08 Hjertemedisin Produsert av Kyrre Fritzner.
– Agnar Mykle
– En Anne Dag
– Nummeret Før Noah
– Parabolia
– Klassebildet
– Hjertemedisin
– Så Lenge Det Er Varmt
– Jævel På Lur
– Det Hørtes Så Enkelt Ut
– Den Aller Beste Melodien
– Paradis
– Innafor
– Sving Mæ Rundt

Single Agnar Mykle/Jævel På Lur/Soleplassland (Live på Torget 30/7/94)
Turne med Per Madsen på trommer.

1995
Spellemann Årets Gruppe 1994. Single Hjertemedisin (Remix)/Vera
Blir årets nest mest spilte norske låt på radio etter «Jenter»
Turne

1996
Ulf produserer Postgirobygget «Melis»
August Ikke Vær Dum/Hopp I Havet (remix)/Caméra
September Tro Håp & Kjærlighet produsert av Kyrre Fritzner
– VM I Utfor For Menn
– Løventann
– Solkyss
– Radiorose
– Melankolibri
– Ikke Vær Dum
– Dørstokkmila
– Grøsser
– Kom Igjen
– Jentetanke
– Drøm Dæ Frem
– Svartlamon

Turne
Radiosingle Dørstokkmila

1997
Ulf produserer Postgirobygget «Essensuell» & Søsterhjemmet «Susa I Hodet»
Ulf medvirker på single B:R:A «Snørosa» i anledning VM på ski i Trondheim
Single Svartlamon i samarbeid med Motorpsycho
Studio mai – desember

1998
04.03 Tiårsjubileum
09.03 Ultralyd Produset av Ulf
– Lille Frk Fiskeslim
– Stopp Før Du Starte
– Regning
– Kæm E Du?
– Kjærringan På Bagatell
– Vink Til Mannen
– Hei! Hallo!
– Det Kribler & Klør
– Barsopsen
– Alt Klart
– Livet E Lænt
– Nummen
– Du Kan Bli Gal

April: Storeslem Produsert av Ulf
– Min skatt
– Darling
– Gud har forretningssans
– Skarpe skår
– Bærår
– Discokongen
– Verdens beste mage
– Hoppestokk
– Medalje
– Dag & natt
– Bim bam
– Doffen & Ali
– Æ huske dæ
– Lille Frk Fiskeslim

Norgesturne

1999
Konsert på Torget i Trondheim under Radio 1 Storbyfestivalen
Ulf vinner konkurransen «Tusenårslåta» i regi av NRK P1 og VG med
låta På Den Andre Sida.
Den nye offisielle internettsiden Soleplassland åpnes.

2000
Ulf produserer Åge Aleksandersen «Flyg Avsted» og Terje Tysland «Din Jævel»
Demoinnspillinger i Krypten
Ulf synger Beatles med Trondheim Symfoniorkester
Ulf og Sola planlegger ny RBK-CD, Ulf medvirker på første single, Den Jule Rosenborgsangen, sammen med Knutsen og Ludvigsen.
Baard medvirker på Skrujerns album «Folkets Verktøy»

2001
Miniturné
Russekonsert i Trondheim
Internettsingle Gla For Å Gjør Dæ Gla/Formiddag/Nesten Forført
Kineserne deltar på låta «Erik Bent & Roar» sammen med Åge Aleksandersen på den nye RBK-CD’en «Spæll mæ»
Demoinnspillinger på Vallset.
Planlagt jule-EP blir avlyst, men julesangene Jul Uten Deg og Nedsnødd På Julaften lagt ut på nett for en begrenset periode.
Konsert på Blæst 4. juledag

2002
24.5 Utgivelse av samleplata De Aller Beste Fra. Strålende kritikker over alt.
Konserter i Trondheim
Norgesturne

2003
Mai: Gammel Sykkel Produsert av Lars Lien.
– Allemann
– Lindøya
– Ventilsangen
– Hender
– Gammel sykkel
– Av&t
– Vær så god
– Sparker stein
– Min tur
– Gla for å gjør dæ gla
– Sombrero
– 1+1=3
– Under samme paraply
– Faren din

Kinserne drar på tur og blir godt mottatt.

2004
Noen konserter i februar.
I april melder Soleplassland at Baard slutter i Tre Små Kinesere. Etter en tid i tenkeboksen bestemmer Ulf og Øystein seg for å fortsette bandet med ny bassist. Truls Waagø blir hyret inn som midlertidig erstatter for fire konserter konserter på sensommeren.
I september kommer den lenge ventede EP’en Out Of Range med Helter Skelter. Ulf bidrar på gitar og kor.
CD med Motorpsykkel blir annonsert, men gis ikke ut likevel.
Tre Små Kinesere avbryter tradisjonen med å spille romjulskonsert i Trondheim for i stedet å konsentrere seg om nytt stoff.

2005
Februar: Ulf og Øystein bestemmer seg for å legge bandet på is. Nærmere ettertanke har vist at det ikke ville bli det samme å fortsette uten Baard. Via en beskjed på nettet utelukker de likevel ikke et mulig comeback i fremtiden.
Ulf begynner å jobbe med sitt soloprosjekt.

2010
Mars: Den store beskjeden kommer – Kineserne gjør comeback, og Truls Waagø er ny bassist! I april holdes kinesernes første konsert etter comebacket, på Royal Garden i Trondheim.

14.6: Kjærlighet på tunga Produsert av Ulf
– Ankerfeste
– Lykketrikken
– Gode daga
– Singelmann og hjertevenn
– Sommerglo
– Venus
– Zeppelin og Amazon
– En liten gutt
– En sunken skatt
– Bli med mæ tebake
– Vinterbarn
– Frier

2011
Kineserne gjør et par festivaljobber på sommeren. Ulf deltar på minnemarkeringer i kjølvannet av terrorangrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya. Gamle kineserlåter som En Annen Dag og Løvetann får ny mening. I august annonserer Kineserne at de legger ut på norgesturne. I forkant av turneen slippes også kinesernes første liveplate.

2013
I studio. Nye kinesere: Dag Erik Oksvold, Lars Lien og Eirik Øien.
Tredve Varmegrader Kaldt utgis som single.
Spiller på Sommeråpent, der også den nye låta Usynlig fremføres.

15.6 Et gjenforent Det GuRGLES lanserer plate og holder lanseringskonsert på Ila Brainnstasjon.

2014
01.02: Usynlig Produsert av Eik Larsen
– Babygrøt
– Usynlig
– Ingenting Virke
– I Dine Sko
– Du Går Foran
– Du Ska Få En Dommedag I Morra
– Endelig
– Hør På Pappa
– Puls
– Tredve Varmegrader Kaldt
– Viskelær
– Mennesket Bak Maska

2017
27.10: OK Kompis Produsert av Ulf Risnes med hjelp av Martin Mulholland
– Det Har Vi Aldri Glemt
– Vinn Eller Forsvinn
– Tilgi Dæ
– Blåklokke
– Tenk På Det
– Voksenvenn
– I 75
– Atmosfære
– Månestråle
– Klar For En Prat
– No E Det Du Som Rule

2018
Tre Små Kinesere blir 30 år (!) og feirer med å gjenoppstå med originalbesetningen under Ut-Awards. Dette er første gang Ulf, Baard og Øystein spiller sammen siden 2004! Bandet annonserer også en jubileumskonsert i juni, der de originale kineserne spiller hele albumet 365 Fri, etterfulgt av en konsert med Tre Små Kinesere anno 2018.

2020
17.01: Drømmeanker slippes. Kineserenes 14 album er et faktum. Et album som henter gode kritikker. Adressa mente dette var det beste albumet som var levert på sikkert 20 år. Dette var jubileumsåret hvor det var 30 år siden 365 Fri ble sluppet. Det ble feiret med en norgesturné. Turneen ble stoppet i mars, da det ble lagt ned forbud for konserter pga Korona-viruset. Planen er å fullføre den i løpet av året.
– OK Kompis
– Vente På Rødt
– Det Ska Du Få Mæ Te Å Tru
– Engel I Hjertet
– Legende
– Over Himalaya
– Tøff I Trynet
– Misforstått Geni
– Sjer Du Månen
– Drømmeanker